Skip to main content

Obuka u Briselu za mlade iz Vojvodine: 23. jun 2016.

“Na poziv Andora Delija, poslanika u Evropskom parlamentu mađarskog Fidesa, u zajedničkoj organizaciji Instituta Robert Šuman iz Budimpešte i Fondacije Karolj Biro iz Vojvodine, 12 vojvođanskih mađarskih omladinaca je ove nedelje stiglo u Brisel. Poseta je bila treći, ujedno i poslednji deo seta obuka pod nazivom „Kako funkcioniše EU?”

Andor Deli je lično primio i pozdravio mlade iz Vojvodine. U svom pozdravnom obraćanju je naglasio da se radi o jedinstvenom i nadasve ne jedinom događaju. U svom govoru je istakao: „U ovih nekoliko dana, predstavnici vojvođanske mađarske omladine prvi put imaju mogućnost da se izbliza upoznaju sa funkcionisanjem EU i njenih institucija. Jako je važno da kada se Srbija priključi Evropskoj uniji, imamo spremne, obrazovane mlade ljude, koji su upoznati sa funkcionisanjem EU, koji mogu da se izbore i da uspešno predstavljaju interese naše zajednice. Zbog toga smo i videli smisao ovakve zajedničke obuke.”

Tokom dvodnevnog seta obuka su održani sastanci sa nekoliko poslanika Evropske narodne partije, između ostalih sa Kingom Gal, sa Čabom Šogorom i Edvardom Kukanom, sa predstavnicima Evropske Komisije, Komiteta Regija i Evropskog privrednog i socijalnog komiteta, pored toga su učesnici posetili su i sedište Evropske narodne partije (EPP).

Andor Deli je izrazio nadu da će dva dana provedenih u Briselu pružiti korisno iskustvo za mlade i da će ovde stečeno znanje moći da iskoriste i u svojoj domovini, i u tome im je poželeo puno uspeha.

Set obuka je započeo u aprilu, kada se u studenstkom domu „Evropa” okupilo 30 motivisanih mladih ljudi kako bi saznali više o funkcionisanju Unije. Obuka u Novom Sadu se završila jednom proverom znanja, na osnovu koje je dvanaestoro onih, koji su postigli najbolje rezultate dobilo mogućnost da učestvuju na sledećim stanicama obuke, u Budimpešti u prvoj nedelji juna, odnosno posle dve nedelje, u Briselu, u glavnom gradu Evropske unije.”