Skip to main content

Evropa izbliza: 9. april 2016.

Studentski dom „Evropa” u Novom Sadu je mesto održavanja dvodnevnog stručnog savetovanja mladih. U petak je otvorena konferencija pod nazivom „Kako funkcioniše EU?”. Stručni skup je nalik workshopu, koji ima za cilj približavanje institucija, sistema pravila i političkih pitanja Evropske unije. Obuku su osmislili i zajednički organizovali stranačka fondacija Saveza vojvođanskih Mađara, Fondacija Karolj Biro i Institut Robert Šuman iz Budimpešte. 

Fondacija SVM-a je započela svoje funkcionisanje na leto 2015. godine na inicijativu Ištvana Pastora. Kao što je to naglasio predsednik SVM-a na otvaranju konferencije, ova fondacija je bila nezaobilazni zadatak u jačanju kapaciteta stranke.

– Pod jačanjem kapaciteta podrazumevam: osnovati institucije koje su sposobne za izvršenje zadataka koji se javljaju tokom funkcionisanja. Fondacija Karolj Biro treba da reši ovakve zadatke. Kao što je poznato, Subotičko nasleđe recesije se vezuje za ime Karolja Biroa, koji je posle Prvog svetskog rata kroz 16 godina bio gradonačelnik Subotice, graditelj grada. Zbog ovog nasleđa smo se odlučili na to da naša stranačka fondacija nosi njegovo ime, naime možemo se u potpunosti poistovetiti sa stvaranjem onih vrednosti, koje se nalaze iza ovog imena – rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima fondacija treba da nudi stručne obuke za buduće generacije. Treba da stvori radionice, u kojima se mogu dobiti odgovori na najznačajnija pitanja, bilo reči o tematici pridruživanja Evropskoj uniji, autonomijama, političkim sistemima ili promenama Ustava. Mladi danas treba da budu pripremljeni, obučeni u svemu ovom, ako ozbiljno žele uspeh u struci i karijeru, naglasio je predsednik stranke.

Pastor je zadovoljno konstatovao da se nedvosmisleno ostvaruje ideja, koja se javila još tokom izgradnje studenstkog doma „Evropa”, a koja se odnosi na to da ovaj dom ne bude samo mogućnost stanovanja, već i mesto održavanja kvalitetnih programa i stručnih obuka, da označava osnove sistema vrednosti, mesto stvaranja kontakata među mladima.  

– SVM je dvadesetdvogodišnja stranka. U protekle 22 godine je služio mađarsku zajednicu,  ali i celu Srbiju time da se do kraja držao svog stava: evropski put je za nas jedina moguća alternativa. Do danas, se srećom, proširio prostor političkog delovanja, pošto je Srbija započela proces pregovora o članstvu u EU, a SVM je mnogo pre punopravnog članstva dobio poslanika u Evropskom parlamentu u Briselu zahvaljujući poslaničkoj grupi Fides–KDNP. Kao jedina stranka is Srbije, SVM je danas već pridružena članica Evropske narodne partije – nabrojao je povoljne činjenice Pastor.

Elvira Kovač, članica Izvršnog odbora Fondacije Karolj Biro, potpredsednica SVM-a je konferenciju nazvala značajnom radionicom za sticanje znanja, na kojoj učestvuju studenti i visokoobrazovani mladi ljudi ispod trideset godina

– Ovo je prva stanica jednog procesa, zahvaljujući kojem će učesnici zaista moći da se podrobnije upoznaju sa funkcionisanjem Evropske unije. Posle dvodnevne obuke u Novom Sadu krajem maja sledi trodnevna konferencija u Budimpešti, a najbolji će imati prilke da se izbliza upoznaju sa institucijama Unije u julu, u Briselu. Zbog otvaranja pregovaračkih poglavlja je izuzetno značajno da dobiju što više znanja i da se koncentrišemo na ona pregovaračka poglavlja, koja se bave manjinskim pitanjima – rekla je Elvira Kovač.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Robert Šuman je održao predavanje o Evropskoj narodnoj partiji. Gabor Berceli je rekao da je Narodna partija motor integracije, proširenja Unije od samog početka, da su osnivački oci Unije takođe većinom iz ove partije. I danas je ovo najveća politička grupa i snaga u Evropskom parlamentu, u evropskim institucijama. U nastavku predavanja je Edit Bauer, bivša mađarska poslanica u EP iz Slovačke govorila o mehanizmima donošenja odluka u Uniji.”