Ugrás a tartalomra

Európa-testközelből: 2016. április 9.

Fiataloknak szervezett szakmai tanácskozás helyszíne két napon át az újvidéki Európa Kollégium. Pénteken nyitották meg a workshop-jellegű konferenciát, mely az európai uniós intézmények, szabályrendszerek, politikai kérdések közelebb hozását tűzte ki célul Hogy működik az EU? címmel. A képzést a Vajdasági Magyar Szövetség alapítványa, a Bíró Károly Alapítvány és a budapesti székhelyű Robert Schumann Intézet hozta tető alá.

A VMSZ szóban forgó alapítványa 2015 nyarán kezdte meg működését Pásztor István kezdeményezésére. Mint azt a VMSZ elnöke a konferencia megnyitása során elmondta, ez az alapítvány a párt építkezésének megkerülhetetlen feladata volt.

– Az építkezés alatt azt értem: létrehozni a működés során előálló feladatok végrehajtására alkalmas intézményeket. Ilyen feladatokat kell megoldania a Bíró Károly Alapítványnak. Mint ismeretes, Szabadka szecessziós öröksége Bíró Károly nevéhez fűződik, aki az első világháborút követően tizenhat éven át volt Szabadka polgármestere, városépítője. E hagyaték miatt döntöttünk úgy, hogy az alapítvány az ő nevét viselje, hiszen teljesen azonosulni tudunk azzal az értékteremtéssel, mely e név mögött rejlik – fogalmazott Pásztor.

Az alapítványnak, mint mondta, szakmai, szakpolitikai képzéseket kell nyújtania a jövő generációi számára. Szakmai műhelyeket kell teremtenie, melyekben a legfontosabb kérdésekre kaphatók válaszok, akár az uniós csatlakozás, az autonómiák, a politikai rendszerek vagy alkotmánymódosítási kérdések témakörében. A fiataloknak ma igenis felkészültnek kell lenniük mindebben, ha komolyan gondolják a szakmai sikert, pályájukat, hangsúlyozta a pártelnök.

Pásztor örömmel nyugtázta, hogy egyértelműen megvalósulni látszik az az elképzelés, mely már az Európa Kollégium építése során is megfogalmazódott: a kollégium ne csupán lakhatás lehetőségét, hanem minőségi programok és szakmai képzések helyszínét is szavatolja, értékrendbeli alapállást, a fiatalok közötti kapcsolatrendszer létrejöttét jelentse.

– A VMSZ egy huszonkét éves párt. Ebben az elmúlt huszonkét évben szolgálta a magyar közösséget, de Szerbia egészét is azzal, hogy mindvégig kitartott álláspontja mellett: a mi számunkra az európai irányultság az egyedüli lehetséges alternatívát jelenti. Mára, szerencsére, kiszélesedett a politikai tevékenység tere, hisz Szerbia belekezdett a csatlakozási tárgyalásokba, a VMSZ-nek pedig sokkal a csatlakozás ideje előtt európai parlamenti képviselője lehet Brüsszelben a Fidesz–KDNP frakciójának jóvoltából.Egyetlen szerbiai pártként a VMSZ ma már a Néppárt tagjának számít – sorolta fel a kedvező körülményeket Pásztor.

Kovács Elvira, a Bíró Károly Alapítvány Intézőbizottságának tagja, a VMSZ alelnöke fontos ismeretterjesztő műhelymunkának nevezte a konferenciát, melyen egyetemisták, illetve egyetemet végzett harminc éven aluliak vesznek részt.

– Egy olyan folyamat első állomása ez, melynek köszönhetően a részvevők valóban megismerkedhetnek tüzetesebben az EU működésével. Az újvidéki kétnapos képzést május végén egy budapesti, háromnapos konferencia követi, a legjobbak júliusban Brüsszelben ismerkednek meg az uniós intézményekkel, testközelből. A fokozatosan nyíló tárgyalási fejezetek miatt lényeges, hogy minél nagyobb tudás birtokába jussanak, azokra a fejezetekre összpontosítunk, amelyek a kisebbségi kérdéseket állítják középpontba – mondta Kovács Elvira.

Az Európai Néppártról tartott előadást a Robert Schumann Intézet megbízott igazgatója. Berczeli Gábor elmondta, hogy a Néppárt az integráció, uniós bővítés motorja a kezdetektől fogva, az unió alapító atyjai is jórészt ebből a pártból kerültek ki. A mai nap is ez a legmeghatározóbb politikai erő az Európai Parlamentben, az intézményekben. Az előadások folytatásában Bauer Edit, az EP szlovákiai magyar képviselője vázolta fel az uniós döntési mechanizmusokat.”