Skip to main content

Kétnapos tanácskozás a műemlékvédelemről

Kétnapos tanácskozás a műemlékvédelemről

A Bíró Károly Alapítvány szervezésében kedden Az építészeti örökség megóvásának perspektívái Szabadka belvárosában címmel kétnapos szakmai tanácskozás vette kezdetét. Az első napon a Városháza dísztermében előadások hangzottak el a műemlékvédelem témakörében. Az eseményen jelen volt többek között Pásztor István, a Bíró Károly Alapítványt alapító Vajdasági Magyar Szövetség és a tartományi képviselőház elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai városi képviselő-testület elnöke, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, valamint a Bíró Károly Alapítvány igazgatóbizottsága és az MNT tagjai, a VMSZ köztársasági, tartományi képviselői, polgármesterei, tisztségviselői.
 

A tanácskozás Pásztor István és dr. Pásztor Bálint alkalmi beszédével vette kezdetét, ahol többek között az elmúlt év márciusában Szabadka Város kettes zónájának részletes szabályozási tervéről szóló közvitát elevenítették fel. A beszédek után neves hazai, magyarországi, romániai és horvátországi műemlékvédelmi szakmérnökök, építészek, műemlékvédelmi intézmények, szervezetek vezetői és tagjai tartottak előadásokat. A Bíró Károly Alapítványnak ez az első ilyen jellegű rendezvénye.

A tanácskozás ünnepi nyitóbeszédét Pásztor István mondta el, aki röviden felvázolta a Bíró Károly Alapítvány múltját, legfőbb küldetését, és ismertette a rendezvény legfontosabb céljait. A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a Bíró Károly Alapítványnak ez az első ilyen jellegű rendezvénye, amely egyaránt méltó az alapítványhoz és az alapítvány névadójához is.

Emlékeztette a hallgatóságot, hogy az alapítványt 2015-ben hozták létre, mint a VMSZ alapítványát, elsősorban azért, hogy szakpolitikai műhelyként funkcionáljon. Sajnálatát fejezte ki, hogy az alapítvány az alapítást követő években nem tudta betölteni a küldetését, többek között a VMSZ belső letisztulási folyamata, a választások sorozata és a világjárvány miatt.
 

Az elmúlt időszak, különösen Bíró Károly egykori szabadkai polgármester szobrának felavatása lehetőséget biztosított az alapítvány eredeti küldetésének beteljesítésére. Hangsúlyozta, hogy a VMSZ számára Bíró Károly politikai munkássága példakép. Magáról a tanácskozásról Pásztor István elmondta, hogy a rendezvénynek külön aktualitást ad az, hogy az idén lesz a városháza átadásának 110. évfordulója. Meglátása szerint a tanácskozás legfőbb kérdése a modernitás. Itt a VMSZ elnöke felidézte a tavaly márciusban Szabadka város kettes zónájának részletes szabályozási tervéről megtartott közvitáját.

– Valamivel több mint egy évvel ezelőtt, kikapcsolt fűtés mellett, hogy elvegyék a kedvünket a közvitán való részvételtől, több mint hat órát töltöttünk a díszteremben, és folyamatosan azt próbálták nekünk elmondani, hogy amit mi képviselünk, az a maradiság. Mi pedig azt mondtuk, hogy ez nem igaz, mert a modernitás ma nem azt jelenti, hogy mindent le kell rombolni, és mindent üvegből meg acélból kell felépíteni. A modernitás számunkra mást jelent: megőrizni az értéket és új, modern tartalommal megtölteni – elevenítette fel a közvitát Pásztor István, és köszönetet mondott mindenkinek, aki akkor álláspontjukat képviselte.

A fentiekhez hozzátette, hogy a közvitán és a tanácskozáson is az épített örökségről beszéltek, amely szerinte ugyanúgy az ember identitásának része, mint az anyanyelv, a népszokások vagy a gasztronómia. Az építészeti örökség egy különleges identitás, hiszen nem egyértelmű a nemzeti hovatartozása. Egy-egy épület, épületegyüttes több generációhoz tartozó, különböző nemzeti közösséghez kötődő emberek közös teljesítményének eredménye. Felszólalása végén reményét fejezte ki, hogy az alapítvány ezután évente szervez hasonló jellegű szakmai tanácskozásokat.

Pásztor István felszólalása után dr. Pásztor Bálint mondta el bevezető gondolatait, mindenekelőtt köszönetet mondott Ercsi Hargitának, a városi tanács idegenforgalommal, beruházásokkal és nemzetközi kapcsolatokkal megbízott tagjának és Szűcs Balázsnak, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának a tanácskozás megszervezéséért, majd ő is felidézte az egy évvel ezelőtti közvitát, amelyet a „Szabadkáért vívott csatának" nevezett.

Hozzátette, hogy ez az elnevezés nem költői túlzás, hiszen ha akkor nem sikerül a részletes szabályozási terv életbe léptetését megakadályozni, akkor Szabadka központjának arculata a ma ismert formájában megsemmisült volna, hiszen mintegy hatvan épületet nyilvánítottak volna lebonthatóvá.

Kiemelte, hogy a tanácskozáson elhangzó előadások bizonyítják, hogy az akkor elmondott javaslataik megvalósíthatók és az európai trendeket követik. Rámutatott arra, hogy az örökségvédelmet a turizmus szolgálatába lehet állítani, vagyis a szabadkaiság branddé válhat, amely vonzza a turistákat a városba.

– Az, amit mi szeretnénk, nem csupán arról szól, hogy a lokálpatrióták Szabadkán megőrizzék azt, amit megszoktak az azt megelőző évtizedekben, évszázadokban, hanem arról is szól, hogy ezeknek az értékeknek köszönhetően a turisták, belföldiek és külföldiek egyaránt, ide akarjanak eljönni elkölteni a pénzüket. Tehát az, amit mi szeretnénk, ebben a városban mindenkinek jó, annak is, aki egy éve él itt, és annak is, akinek a felmenői évszázadok óta itt élnek, mert ez arról szól, hogy a városok közötti versenyben hogyan teljesítünk – fejtette ki dr. Pásztor Bálint.

A képviselő-testület elnöke beszédében, mintegy a jelenleg is zajló örökségvédelmi munkálatként, kiemelte a Szabadkai Városi Könyvtár homlokzatának felújítását, amely heteken belül befejeződik. Külön köszönetet mondott dr. Dubravka Đukanovićnak, a Köztársasági Műemlékvédelmi Intézet igazgatójának a közvitán nyújtott szakmai segítségéért. Végül dr. Pásztor Bálint bejelentette, hogy a tanácskozás anyaga kötetben is megjelenik majd.
 

Az előadások sorát Szűcs Balázs kezdte, ő a műemlékvédelem szerepéről szólt az egybegyűltekhez, majd további neves hazai, magyarországi, romániai és horvátországi műemlékvédelmi szakmérnökök, építészek, műemlékvédelmi intézmények, szervezetek vezetői és tagja tartottak előadást.
A rendezvény a mai nap folyamán a Kortárs Galéria épületében folytatódik, ahol műhelymunkát tartanak a keddi tanácskozás résztvevőivel.

Magyar Szó, pasz