Ugrás a tartalomra

Hogyan működik az EU?– kétnapos tanácskozás Újvidéken

Hogy működik az EU? Kétnapos tanácskozás kezdődött ezzel a címmel Újvidéken. Az Európa Kollégiumban megrendezett konferencia célja, hogy bemutassa a fiataloknak a EU történetét és intézményeit, illetve azok működését.

Mintegy harminc fiatal vesz részt a konferencián. Megismerkedhettek az Európai Néppárt történetével, felépítésével és célkitűzéseivel is. Berczeli Gábor: „Az Európai Néppárt a mai napig a legnagyobb meghatározó politikai erő az európai intézményeknek a színterén is, ezért itt lehetséges egy módon befolyásolni az európai uniós csatlakozás, integrációs folyamatoknak az irányait, tartalmát.”

A jelenlévők az Európai Unió intézményi struktúrájáról és a döntéshozási mechanizmusokról is hallhattak ismertetőt. A bonyolult rendszer alapvető tudnivalóinak elsajátítása jelentős lépéselőnyt jelent a fiatalok számára. Bauer Edit: „Az európai döntéshozó testületek, a döntéshozó mechanizmusok azok olyan mélyen befolyásolják az életünket, hogy úgy gondolom, ez ma már az általános intelligenciának is része. Különösen az olyan emberek, akik európai ügyekkel akarnak foglalkozni, azért nagyjából tudniuk kell, hogy melyik intézményhez akarnak fordulni, hogy ha egyáltalán valami európai ügyet akarnak intézni.”

Az Európai Unió működésével mindannyiunknak, de elsősorban a fiataloknak kell megismerkedni – mondta a tanácskozáson Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Akik itt ülnek, azoknak igenis, a pályájuk kezdetén megkerülhetetlen ezzel az üggyel nemcsak a megismerkedés, hanem egy olyan szintű tudás megszerzése, ami összehasonlítható, mérhető és legalább olyan, mint az itteni rendszer működésének az ismerete.”

A tanácskozást a Vajdasági Magyar Szövetség Bíró Károly Alapítványa, és a budapesti Robert Schuman Intézet közösen szervezte. A szombati ülésszakon többnyire az európai uniós csatlakozási folyamattal járó kihívásokról lesz szó.