Ugrás a tartalomra

Projektpartner:

Robert Schuman Intézet

A projekt célja:

A vajdasági magyar felsőoktatásban részt vevő vagy azt már befejező fiatalok tudása Európai Unióról az eddigi tapasztalatok szerint hiányos. Ezt a hiányosságot kívánta a Bíró Károly Alapítvánnyal közösen orvosolni a Robert Schuman Intézet. A projekt célja az volt, hogy a hallgatók megismerjék az Európai Unió működését, az intézményrendszerének alapjait valamint ne csak hallják, élőben a helyszínen lássák is annak működését a gyakorlatban.

Aktivitások:

A Bíró Károly Alapítvány szervezésében a Robert Schuman Intézet 33 egyetemistának és egyetemet végzett szakembernek tartott egy 2 napos képzést, melynek végén egy tesztet töltöttek ki, amely alapján kiválasztásra került 12 fő, akik az Intézet budapesti és brüsszeli képzésén vehettek részt.

Eredmények:

A fiatalok Újvidéken meismerkedtek az EU működésének alapjaival, majd Budapesten a Parlamentben és különböző állami intézményekben megismerkedtek Magyarország csatlakozási folyamatával, valamint láthatták azt, hogy a különböző minisztériumokat hogyan érintette a csatlakozás, milyen mindennapi változásokat hozott a tagság 2004 után. A brüsszeli látogatás során megismerték az Európai Parlament döntéshozatali mechanizmusait, betekintést nyertek a Bizottság és a Tanács munkájába, ellátogattak a Régiók Bizottságába és megismerkedtek az Európai Néppárttal is, amely egyben a rendezvénysorozat fő támogatója volt.